3e bijeenkomst 2014 op 19-04-2014

Op de zaterdag voor Pasen, 19 april, vond de 3e bijeenkomst van 2014 plaats, zoals gebruikelijk in de studio van Rob Glastra te Schoonhoven.
In afwijking van eerdere bijeenkomsten werd begonnen met een vragenuurtje, waarbij een grote diversiteit aan vragen en suggesties naar voren kwam.
Bij de evaluatie aan het einde van de dag bleek dit onderdeel door de deelnemers zeer te zijn gewaardeerd.
De notulen van Rob Trietsch vindt u hieronder

Op de zaterdag vóór Pasen, 19 april, vond de 3e bijeenkomst van 2014 plaats, zoals gebruikelijk in de studio van Rob Glastra te Schoonhoven.
In afwijking van eerdere bijeenkomsten werd begonnen met een vragenuurtje, waarbij een grote diversiteit aan vragen en suggesties naar voren kwam.
Zoals:
  • Hoe zoom je bij een presentatie in op het onderdeel dat je wilt illustreren? Geen van de aanwezigen heeft eigen ervaring; vermoed wordt dat een programma als ScreenFlow deze optie standaard ingebouwd heeft.
  • Heeft iemand praktijkervaring met de nieuwe Mac Pro? Wèl het apparaat in levenden lijve gezien, op de Klokhuis-dag, maar niet in werking.
  • Hoe meet je de snelheid van een harde schijf? Gebruik Black Magic Disk Speed Test; gratis in de App Store.
  • Een site om gemakkelijk alle soorten muziek te downloaden is intervox.de Let er wel op dat deze muziek niet rechtenvrij is!
  • Welk format te kiezen bij het formatteren van een nieuwe harde schijf? Hang af van het beoogde doel:
MacOS journaled is uitstekend zolang er uitwisseling met alleen Apple apparatuur beoogd wordt. Mediaspelers ondersteunen dit niet, maar vaak wèl NTFS. Dat format kan echter niet door een Mac worden geschreven, tenzij een programma als NTSFforMac is geïnstalleerd.FAT32 kan door door vele systemen worden gelezen, maar kan niet worden gebruikt voor bestanden groter dan 4 GB, terwijl videoclips al snel groter zijn. Een optie kan zijn het format m.b.v. bijv. MPWG Streamclip om te zetten van .mov naar .mp4 waardoor de bestandsgrootte fors wordt teruggebracht (in het voorbeeld van 7 GB naar 159 MB)xFAT kan wèl bestanden groter dan 4 GB aan, maar wordt vaak door beamers niet ondersteund. Kortom: geen eenduidig antwoord.
  • Wat kan er wel/niet m.b.v. keyframes worden geanimeerd? Rob Trietsch wordt als vrijwilliger aangewezen om hierover op een volgende bijeenkomst een presentatie te verzorgen.
  • Hoe vertoon je in Final Cut Pro X 2 films tegelijk op 1 scherm, bijv. om bepaalde instellingen te vergelijken? Zet de 2 films boven elkaar in de Tijdlijn, en crop de bovenste film tot het halve scherm-formaat (beide films gedeeltelijk zichtbaar); of: verklein beide films m.b.v. het Transform-gereedschap en zet ze boven elkaar in beeld (beide films zijn geheel zichtbaar, maar beslaan maar een gedeelte van het scherm; de rest is zwart).
Het vragenuurtje wordt door de aanwezigen zeer gewaardeerd, en kan mogelijk een vast element van de bijeenkomsten worden.
Vóór de pauze wordt tenslotte een filmpje vertoond over Iris Raaijmakers, goudsmid, gemaakt door (o.a.) Wout Roodzant. Bij discussie over de geluidskwaliteit wordt gemeld dat lavalier-microfoontjes het nieuwe 4G-netwerk schijnen te storen, en dus niet meer zijn toegestaan zonder aanpassingen. Dat laatste is niet goedkoop, al zou het bewuste kristal moeten kunnen worden vervangen.
Na de pauze toont Lex van Berkel enkele van YouTube gedownloade filmpjes over Motion, waarbij hij de Engelse tekst heeft vervangen door een voice-over in het Nederlands. Dit lijkt een goede manier om de bewuste filmpjes ook toegankelijk te maken voor diegenen die het Engels minder goed machtig zijn. Rob Glastra zal de filmpjes via We Transfer distribueren. Lex heeft toegezegd het eerste - gratis - hoofdstuk van een cursus van Michael Wohl over Motion 5 op dezelfde manier van een voice-over in het Nederlands te voorzien.

De volgende bijeenkomst zal worden besteed aan het uitvoeren van bewerkingen in Motion, met gebruik van filmmateriaal van Rob Glastra.
Tenslotte sluit Rob Glastra de bijeenkomst rond kwart voor vijf.