1e bijeenkomst 2014

De eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar, 2014, heeft plaatsgevonden op 11 januari jl. op de gebruikelijke lokatie Gastheer Rob Glastra toonde zich bereid impromptu als dagvoorzitter op te treden.
De opkomst was hoog met 21 deelnemers waaronder 2 nieuwe gezichten Gerard v/d Vlies uit Klaaswaal en Paul van Ingen uit Mijdrecht.
De notulen zijn als altijd geschreven door Rob Trietsch
Lex van Berkum begint de middag met een inleiding omtrent de Final Cut Pro upgrade van 10.0.9 naar 10.1.0 met als meest in het oog springende verandering de samenvoeging van de vroeger aparte Event en Project libraries tot gecombineerde libraries. De belangrijkste aspecten van de upgrade worden belicht, alsmede de eveneens veranderde lay-out van iMovie 10.0.1, en de enigszins verborgen manier waarop bestanden nu van iMovie naar Final Cut Pro 10.1 kunnen worden overgezet.
In de daarop ontstane discussie is duidelijk dat het Apple niet in dank wordt afgenomen dat de overstappers niet beter gewaarschuwd werden voor de mogelijk minder plezierige consequenties van het upgraden naar versie 10.1.
Diegenen die nog niet zijn overgestapt wordt aangeraden zich eerst goed voor te (laten) lichten over de veiligste manier om dit te doen. De bekende websites hebben speciaal daarvoor trainingsmateriaal ontwikkeld (o.a. „New Features in FinalCutPro X 10.1” op
www.larryjordan.biz en „FinalCut Pro 10.1 In-Depth” op www. rippletraining.com). Op de site van Ripple Training zijn ook enkele gratis video’s te downloaden met aanbevelingen voor het voorbereiden op en uitvoeren van de upgrade.
Van EventManager X (
www.assistedediting.intelligentassistance.com/EventManagerX) is de laatste upgrade als gratis programma te downloaden, met aanbevelingen hoe Events en Projecten gedoseerd zijn te upgraden.
Voor Jan Pluut is e.e.a. echter mosterd na de maaltijd; hij is bij de automatische upgrade enkele films waaraan hij werkte kwijtgeraakt, terwijl de rest een rommeltje is geworden. Volledig kwijtraken bij het proces is evenwel vrijwel onmogelijk. Wel kan materiaal op een niet direct zichtbare plaats zijn terechtgekomen. Essentieel bij dergelijke upgrades is het veilig stellen van het materiaal middels een back-up
Martin Strelitski demonstreert tegen welke zaken je aanloopt als je „nu eens niet wilt filmen” en dit dan vervolgens toch gaat doen met een iPhone en een Sony actiecamera. Hij doet dit aan de hand van een filmpje van een rondreis door Scandinavië, en illustreert e.e.a. aan de hand van het oorspronkelijke materiaal, het resultaat, en hoe daarbij gebruik is gemaakt van Final Cut Pro X. Met de nodige manipulatie is er nog wel wat van de maken, maar de iPhone is voor hem toch duidelijk niet het meest geschikte videogereedschap. De kleine actiecamera geeft in het algemeen een duidelijk scherper resultaat, maar heeft door het ontbreken van een zoeker het nadeel dat je niet ziet wat je filmt. Tevens leidt de erin gemonteerde groothoeklens tot vertekening van het beeld, wat je met inzoomen en via Transform > Scale > Y wel wat kunt verbeteren, maar toch niet helemaal opheffen.
Tijdens de rondvraag geeft Han Baartmans de tip om via de App Store
X-wiper te kopen (€ 4,49) als programmaatje om voordat je project en materiaal gaat archiveren alle niet strikt nodige bestanden te verwijderen (render files, proxy files, high quality media files en/of optical flow files kunnen naar keuze worden opgeruimd; deze kunnen nl.alle zonodig achteraf weer worden aangemaakt).
Als je in Final Cut Pro plotseling je GarageBand of Logic Pro geluiden kwijt lijkt te zijn, kan het helpen om FCP uit te zetten, GarageBand (of Logic Pro) aan- en weer uit te zetten, en dan FCP weer te starten. Meestal zijn de audiobestanden dan weer zichtbaar.
Als programma voor het maken van websites wordt
EverWeb genoemd (www.everwebapp.com) $ 79,95), van Rage Software, maker van verschillende hulpprogramma's voor website ontwikkelaars.
Het is een zogenoemd "drag and drop" programma, zoals iWeb dat was.
Voor de volgende bijeenkomst zal Henk van Kuijk, wellicht samen met Paul Robbert Hodde een inleiding houden over de basisbeginselen van Motion, en mogelijk over over kleurcorrectie in Final Cut Pro X.
Na deze bijeenkomst heeft Rob Trietsch een overzicht in de Nederlandse taal gemaakt van de wijzigingen in Final Cut Pro 10.1 met betrekking tot Events en Projects die nu zijn geïntegreerd in volkomen zelfstandige Libraries, die in de Finder kunnen worden gekopieerd en verplaatst etc.
De procedure om probleemloos van de oude structuur naar het Librarties model over te gaan bij het upgraden naar FCP 10.1 wordt daarin ook besproken. Het is gebaseerd op informatie van de website van Ripple Training maar ook op andere bronnen. Het overzicht vindt u op de dwownoad pagina.

Klik
hier