4e bijeenkomst 2017 op 26-08-2017

Han Baartmans opent even na 13 uur de bijeenkomst, die door 9 Fans wordt bijgewoond. Hij maakt melding van een gadget die hij kortgeleden heeft aangeschaft en die het gebruik van de iPhone voor foto en video opnamen aanzienlijk vereenvoudigt en de functies uitbreidt. Het is een houder, de Miggo Pictar One, die o.a.het met één hand fotograferen en filmen met de smartphone vergemakkelijkt en vijf fysieke knoppen bezit voor de verschillende camerafuncties. Daarnaast is er ook een App, die het aantal mogelijkheden nog flink uitbreidt zoals een aantal andere Apps voor de iPhone dat ook kunnen
Hij is o.a. bij Kamera-Express verkrijgbaar en kost ongeveer 100 Euro.

Rob Lammers attendeert ons op de IBC (International Broadcasting Convention), die in de Amsterdamse RAI wordt gehouden van 14-20 september a.s.
 • Tijdens de IBC houdt SOHO Editors een tweedaagse bijenkomst, de FCPXWorld in Broadcast (16/17september), speciaal voor professionele filmers die Final Cut Pro X gebruiken of willen gaan gebruiken. De dagen zijn opgesplitst in een aantal lezingen door o.a. verschillende toeleveranciers, die men gratis kan bijwonen, maar waarvoor men zich wel op de website moet registreren. De bijeenkomst vind plaats in Amsterdam-Zuid op de Barbara Strozzilaan 8
 • Alle gegevens zijn te vinden op de volgende webpagina:
  https://sohoeditors.com/events/fcpxworld-in-broadcast-at-ibc2017#2017-17-09

  Bijdragen zijn er ditmaal van Henk van Kuijk over het programma Motion 5.3 en Hans Leeflang over de belangrijkste wijzigingen in Final Cut Pro X bij de update naar 10.3

  Motion is een uitgebreid en krachtig programma om animaties te maken die bv. in Final Cut Pro worden toegepast. Objecten, waarvan een aantal parameters vrij instelbaar via de inspector. Bepaalde effecten van het project beschikbaar zijn kunnen dus ook in FCP X nog worden gemanipuleerd, zoals bv.grootte, kleur beweging etc.
  Dat is ook de achtergrond van een ontwikkelaarsomgeving waarin voor een relatief klein bedrag effecten worden aangeboden die niet kenners van Motion in hun films kunnen gebruiken en ook nog naar hun eigen wensen kunnen aanpassen.
  Henk liet aan de hand van een aantal eenvoudige voorbeelden zien wat het programma aan mogelijkheden biedt, o.a. op het gebied van driedimensionale titels, De mogelijkheden ervan zijn echter veel groter en het resultaat ervan wordt in hoge mate bepaald door de ideeën, inventiviteit en bovenal het geduld van de gebruiker.
  De verschillende templates waarover Final Cut Pro X beschikt kunnen meestal in Motion worden bewerkt en uitgebreid en vervolgens weer geïmporteerd in FCP X om dan als nieuwe en meer mogelijkheden biedende templates te worden gebruikt. Bij Apple en op YouTube kun je de schier eindeloze mogelijkheden van Motion zien gedemonstreerd. In de App store is het programma verkrijgbaar voor de spotgoedkope prijs van € 54,99

  Hans laat vervolgens de belangrijkste verandering in Final Cut Pro X 10.3 de revue passeren. Voor velen zijn de wijzigingen zo ingrijpend dat het FCP X 11.0 zou kunnen worden genoemd.
  Allereerst is noodzakelijk dat men tenminste over OS X 11.10.4 (El Capitan) beschikt.
  De belangrijkste wijzigingen zijn:
  De gebruikersinterface is donkerder en “plat” geworden, zodat alle concentratie op het beeldmateriaal valt.
  Verschillende bedieningselementen zijn naar andere plaatsen gebracht.
  De functie en mogelijkheden van het gebruik van “roles” is sterk uitgebreid alsmede de “Magnetic Timeline”
  De kleurruimte waarin kan worden gewerkt is vergroot tot specificatie rec. 2020 (Wide Gamut)
  Het aantal mogelijkheden om de werkruimte aan de eigen wensen aan te passen is sterk vergroot en de eigen voorkeuren kunnen ook als template worden opgeslagen.

  Alle belangrijke producenten van cursussen voor Final cut Pro hebben inmiddels hun cursusmateriaal aangepast
  Het zijn bv.
  • RippleTraining (http://www.rippletraining.com
  • Larry Jordan (https://www.larryjordan.com
  • Lynda.com (https://www.lynda.com
  • IzzyVideo (https://www.izzyvideo.com
  • EverLearn (https://www.everlearn.nl In het Nederlands!
  Daarnaast staan er op YouTube een groot aantal instructie videos over Final Cut Pro X. Deels van eerdergenoemde bronnen, maar ook van “amateurs” die vanzelfsprekend sterk uiteenlopen in kwaliteit en bruikbaarheid.

  De bijeenkomst werd afgesloten door een demonstratie van Henk van Kuijk om via Motion op eenvoudige wijze in Final Cut Pro X een “lopend”
  picture in picture effect te creëren, waarna Han Baartmans de aanwezigen voor hun aanwezigheid en bijdragen bedankte en hoopte iedereen op 30 september wederom te ontmoeten.