1e bijeenkomst 2018 op 27-01-2018

Hans Leeflang opent als impromptu-dagvoorzitter de eerste bijeenkomst van 2018 na enige vertraging, veroorzaakt door een dubbele boeking van “ons” zaaltje.
Bert Verlinden maakt melding van het bestaan van een interessegroep/forum voor Final Cut Pro op Facebook, waaraan hij het bestaan van Final Cut Fans heeft doorgegeven.
Als eerste spreker zal Bert Verlinden de belangrijkste aspecten van Final Cut Pro 10.4 beschrijven.
Het duurt echter enige tijd voordat de meegebrachte en op locatie aanwezige apparatuur met elkaar overweg kunnen, en in de tussentijd worden mogelijke alternatieven besproken ter vervanging van bestaande iMac’s en Mac Pro’s, als die het einde van hun technische levensduur naderen.
 • Bert gebruikt zelf een Mac Pro 5.1 van 5 jaar oud (de laatste versie van de “oude” zilverkleurige computer). Officieel ondersteunt deze macOS Sierra en hoger niet, maar via een omweg is dat toch wel gelukt. Deze MacPro staat vanaf € 1200 - 1500 te koop op Marktplaats, maar dan moet er nog wel extra in worden geïnvesteerd voor een snelle harde schijf en/of SSD, en een goede grafische kaart.
 • De nieuwe iMac Pro is behoorlijk duur, beginnende vanaf ongeveer € 5000, en ongeveer het dubbele voor een versie op professioneel niveau. Bovendien kun je er zelf niets aan veranderen qua geheugen, grafische kaart, e.d.
 • Een andere optie is gebruik te maken van een Apple virtualisatie op een Windows computer, maar dat komt de snelheid niet bepaald ten goede.
 • Een voor Bert aantrekkelijke optie lijkt te zijn een z.g. Hackintosh. Deze staan op Marktplaats te koop vanaf ongeveer € 2000, terwijl een heel krachtige voor ca. € 4000 te koop staat. Hij zou dan gaan voor een krachtige versie, te kopen bij een Hackintosh-leverancier die ondersteuning biedt bij eventuele problemen. De naam van de/een betreffende Hackintosh-site is:
  https://www.applesupported.nl/hackintosh
Vervolgens wordt de voordracht over Final Cut Pro 10.4 gestart aan de hand van een PowerPoint-presentatie, met korte demonstraties in Final Cut Pro zelf.
Voor de presentatie in pdf formaat open deze
link.
Final Cut Pro 10.4 is een gratis update voor Final Cut bezitters, maar vereist ten minste macOS Sierra. Te gebruiken Libraries worden geconverteerd, waardoor ze niet langer met oudere Final Cut versies kunnen worden gebruikt.
Tegenvallend is dat er nog steeds geen sprake is van een z.g. scrolling Tijdlijn, terwijl er ook geen geavanceerde audiofuncties in de nieuwe Final Cut Pro zitten. M.b.v. het gratis programma CommandPost kan wel een scrolling Tijdlijn worden verkregen, maar dat werkt niet altijd zoals verwacht, en Bert is er niet onverdeeld enthousiast over. Voor geavanceerde audiofuncties worden 2 opties getoond: met gebruik van resp. X2Pro en Logic (totale kosten: € 400), dan wel Resolve (gratis).
Echte verbeteringen (sommige waren er al wel eerder) zijn:
 • 360 graden video opnemen/afspelen (VR). Onduidelijk is in hoeverre dit, net als eerder 3D, alleen maar een hype is. Voorlopig slaan we het maar over.
 • Werken met HDR (high dynamic range). HDR gebruikt meer kleur-informatie, en je hebt er een geschikte camera voor nodig, alsook een HDR-beeldscherm. Je kunt nu in Final Cut Pro kiezen met welke kleurenruimte (color space) je wilt werken (vooropgesteld dat je apparatuur geschikt is): Rec. 709 voor de standaard kleurenruimte, of een versie van Rec. 2020 voor HDR.
 • Importeren van iMovie iOS-projecten en titels. Je kunt zo een filmpje opnemen en eenvoudig bewerken op een iPhone, en het resultaat exporteren naar Final Cut Pro, om het daarin verder te bewerken. Bert stelt zijn iPhone 5 in op 25 beelden/sec; Peter Bouw juist op 30 beelden/sec. Cees Gouda heeft de ervaring dat je beter met 30 beelden/sec kunt beginnen en daar clips met 25 beelden/sec bijzetten, dan andersom. Sommige mediaspelers kunnen echter alleen met 25 of 30 beelden/sec overweg, en niet met beide. Han Baartmans zet clips van zijn camera-kaartje via een Apple-kabeltje over op zijn tablet, en bewerkt het daarin met een pencil.
 • Ondersteuning van H265. Ondersteunt worden nu de containers .mov, .mp4, .wmv en .avi en de codecs h264, Prores 422 (Apple), DNxHD (AVID) en HEVC (h265)
 • Kleurcorrectie en color grading. Naast het Color Board dat er in eerdere versies van Final Cut Pro in zat, kan nu gekozen worden uit Color Wheels, Color Curves en Hue/Saturation curves. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van orange-teal om de huidkleuren meer of minder te accentueren.
  Selecteer de HUE vs. SAT curve, klik op het pipetje en vervolgens op de huid. In de curve zie je dan de huidskleur geselecteerd staan. Trek vervolgens dat punt omhoog of omlaag, om de huidskleur meer / minder te accentueren. Je kunt met deze opties veel meer dan met Color Finale.
 • Witbalans-pipetje. Je hebt nu de keuze om dit automatisch te doen of met het pipetje. In dit opzicht is Color Finale juist weer beter.
 • LUT (look-up tabel) ondersteuning. Deze is in de huidige versie van Final Cut Pro uitgebreid. Kies een z.g. Camera-LUT om de kleuren van de opname waarheidsgetrouw te maken, en vervolgens een Creative LUT om de stemming aan te passen. Je kunt overigens ook zonder LUT de gewenste kleuren instellen met het Color Board of de kleurenwielen.
 • Retiming van clips. Als er verschil zit tussen de video frame rate en de gekozen opnamesnelheid in beelden/sec, kun je door te kiezen voor Retiming > Automatic Speed automatisch de correcte frame rate instellen.
  Als je bij het kiezen van vertraging de tussenliggende beeldjes alle wilt uitrekenen, kies dan voor Video Quality > Frame Blending (of: Optical Flow). Dat gaat nu sneller.
 • Proxy/Optimized media. Als je normaliter met proxy monteert, moet je uiteindelijk in View de optie Optimized Media instellen. In Final Cut Pro 10.4 krijg je nu overigens een melding als je in proxy bezig bent.
 • Show horizon. Als je kiest voor View > Show Horizon, verschijnen er hulplijnen in beeld waarmee het gemakkelijker wordt om het beeld recht te zetten, of delen van het beeld uit te lijnen.
Als tweede spreker toont Ruud Hendriks een filmpje gemaakt van een rondreis door Zuid-Amerika. Hij maakte die in november 2013, maar merkte 2 dagen voor de terugreis dat zijn camera was gestolen. Met behulp van filmpjes op YouTube kon hij echter een groot deel van zijn reis reconstrueren (inclusief opnamen met drones die hij zelf nooit had kunnen maken). Door deze opnames te combineren met tijdens de reis gemaakte foto’s, en er zelf muziek onder te zetten, kon hij een goed gelukt video-verslag van zijn rondreis maken.
Hans Leeflang sluit de vergadering even na 16:30 uur.
(Gelukkig was Rob Trietsch weer in de gelegenheid de notulen voor zijn rekening te nemen)