3e bijeenkomst 2015 op 9-05-2015

De derde bijeenkomst van 2015 vond plaats op 9 mei in De Bilt, met een totaal van wederom 12 aanwezigen.

De bijeenkomst werd rond 13:00 uur geopend door de gespreksleider, Han Baartmans.

Na enkele huishoudelijke mededelingen volgde de eerste voordracht, verzorgd door Peter Dijkstra, met als onderwerp
het gebruik van een drone voor het maken van filmopnamen.
De tweede voordracht, door Hans Leeflang betrof de veranderingen/vernieuwingen bij Final Cut Pro versie 10.2

(De notulen zijn, zoals steeds, gemaakt door Rob Trietsch)
Peter toonde zijn z.g. quadcopter, een drone met 4 in een horizontaal vlak draaiende propellers, waarvan er 2 (tegenover elkaar liggend) linksom draaien, en de overige 2 rechtsom. Het apparaat is voorzien van een accu voor de aandrijving (voor een effectieve vliegcapaciteit van circa 22 minuten), een afstandsbediening en een scherm waarop de filmopname kan worden gevolgd. Het apparaat kan compleet met camera worden geleverd, maar in dit geval was er, via een cardanische ophanging, Peter’s eigen GoPro aan bevestigd. Compleet met opbergkoffer zijn de aanschafkosten rond de € 2000 (inclusief een dan meegeleverde camera).
De drone is voorzien van GPS, waardoor hij, indien de diverse satellieten correct worden ontvangen, automatisch terugkeert naar de startlocatie wanneer de acculading tot circa 8% is afgenomen.
Het bereik van de afstandsbediening is maximaal 1000 m (aansturing), resp. 700-800 m (camerabediening).
Peter heeft er nu circa 10 keer mee gevlogen. Officieel kun je er tot windkracht 3-4 mee vliegen, maar gebruikt hem alleen bij mooi weer. Het is ook oppassen geblazen bij open water: als het toestel in het water terechtkomt moet tenminste de interne printplaat worden vervangen.
De accucapaciteit is voldoende voor normaal vliegen, maar krap voor het geval dat opnamen moeten worden gemaakt voor een productie. De opnamekwaliteit met een GoPro (in de ‘narrow’ stand) is zeer goed. De bediening (vliegen en video opnemen) vereist nogal wat van de persoon in kwestie. Een betere oplossing is dan ook, achteraf gezien, een drone met dubbele afstandsbediening, waarbij het vliegen en het besturen van de camera door 2 verschillende personen wordt gedaan. De aanschafkosten zijn dan echter ook bijna het dubbele.
De voordracht werd afgesloten met enkele filmpjes gemaakt met de drone, waaronder een opname van de openluchtijsbaan van Bergambacht die ook op Hart van Nederland te zien is geweest.

Na de pauze gaf Hans Leeflang een voordracht over versie 10.2 van Final Cut Pro. Deze is medio april j.l. uitgekomen, samen met updates van Compressor en Motion. In alle gevallen is Yosemite als OS vereist.
Volgens alle reviewers, o.a. Steve Martin, Mark Spencer en Larry Jordan, werkt het programma nu aanmerkelijk sneller.

Eigenschappen van de nieuwe versie zijn onder meer:
  • gecombineerd invoerscherm
  • smart collections nu op library-niveau mogelijk
  • kleurcorrectie is nu een effect geworden, waardoor de rangvolgorde t.o.v. andere effecten nu zelf bepaald kan worden
  • per kleurcorrectie nu maskers te definiëren, met een groot/onbeperkt? aantal punten
  • video-effecten zijn nu als preset te bewaren, desgewenst inclusief keyframes
  • fraaie, geanimeerde 3D-titels mogelijk (in FCP en in Motion)

Een pdf versie van de Keynote presentatie is beschikbaar op de
Downloads pagina.
Bijgaand een tweetal links naar voorbeelden van 3D titels die u op YouTube kunt vinden.
1. I
n FCP beschikbare 3D titels 2.Additionele 3D titels
Op YouTube.com is nog veel meer beschikbaar over de nieuwe (en "oude") versie van Final Cut Pro X.

Peter Dijkstra memoreerde een probleem bij het gebruik van langere opnamen (bijv. met een GoPro camera). Deze worden in de tijdlijn als één lange clip weergegeven, maar bij gebruik in een multicam-sessie opgedeeld in segmenten van elk circa 10 minuten. Deze worden door FCP dan als verschillend ‘angles’ gezien, en de computer verslikt zich daarin. Voorgesteld werd om een dergelijke serie fragmenten in de tijdlijn tot één compound clip om te zetten, en deze vervolgens in te lezen in de multicam-sessie. Dat zou het probleem kunnen oplossen.

Afspraken met de zaalbeheerder omtrent data gedurende de rest van het jaar worden op 10 mei definitief genomen, en vervolgens door Cees Gouda aan de leden gecommuniceerd. Daarbij zal de leden ook worden gevraagd om mogelijk door hen te verzorgen bijdragen aan te geven.
Afgesproken is de bijdragen zoveel mogelijk in een dusdanige vorm te gieten dat ze geschikt zijn om op de website te worden geplaatst.

De bijeenkomst werd rond 16:00 uur door Han Baartmans gesloten.

Inmiddels zijn als data voor resterende bijeenkomsten in 2015 de volgende data vastgelegd
  • zaterdag 11 juli
  • zaterdag 3 oktober
  • zaterdag 12 december